Gå til innholdet

Det Norske oljefondet

Visste du at det Norske Oljefondet stiger med 5700,- i sekundet? Bare mens du leser dette blogginnlegget øker det norske oljefondet betraktelig! Det Norske Oljefondet ligger NÅ på rundt 4 billioner kr men stiger med 5700 kr. i sekundet. Når du leser dette har det nok økt betraktelig. Til tross for at det er 4 billioner kr. i oljefondet, utgjør dette bare ca 4% av norges formue som ligger på rundt 55 billioner kr.

Hvis staten bestemte seg for å dele oljefondet med alle innbyggere i Norge ville hver person få 249.106 kr. Det er en del penger for oss, men for å sette det i perspektiv så kan vi tenke oss at om USA skulle dele disse pengene med alle innbyggerne der (som er ca.300 millioner personer) ville hver person bare få ca.13.333 kr hver. Eller i Kina på en befolkning på ca.1 milliard, ville hver innbygger bare få ca 4.000 kr. Så i den store sammenheng er det ganske lite penger, men for oss blir det en del. Vi kan også se på formuen til Norge med samme sammenligning.VIlle hver person i USA fått ca.183,333 kr. hver mens i Kina ville hver person fått ca. 55.000 kr. hver.

Det vil si at Norge ikke rike i det hele tatt på verdens basis, men siden formuen bare deles på ca. 5,000,000 får alle i norge rundt 12 millioner kr. hver, så sånn sett er vi veldig rike.

Skrevet av Tobias, 10.klasse

Oppdatert