Bayerngas Norge

Go to content

Administrerende direktør kommenterer sponsor nivået i norsk fotball i Finansavisen 20.03.2012

Released - Last updated

arnewesteng_artikkelbilde_stor-2.jpg

Finansavisen skriver at det er rådyrt å sponse norske fotballklubber. Det er feil.

I gårsdagens Finansavisen kunne man se overskriften «Blodpris på norsk fotball» på forsiden. Sponsorsumnivået er på nivå med enkelte Premier League-klubber, sto det over to sider inni avisen.

Jeg, og selskapet jeg representerer, har et helt annet forhold til sponsing av norsk fotball. Det er nemlig ikke dyrt, men tvert imot svært billig. Bayerngas Norge er hovedsamarbeidspartner med Norges beste kvinnefotballag, Røa Dynamite Girls, og er trolig Norges største sponsor i Toppserien – dette for en sum langt under de seks millionene man må ut med for å sponse Sandnes Ulf.

Eksponeringen er utmerket: NRK vil i år sende syv seriekamper på NRK1 og 15 kamper på nett-TV.
Dette er nok et eksempel på den oppblåste posisjonen herrene har i forhold til kvinnene. Mens man i herrefotballen ser primadonnanykker, er kvinnene hardtarbeidende, seriøse, og satser på å lykkes uten å tjene store summer. Dermed er kvinnene betydelig bedre rollemodeller for ungdom enn det herrene er. Og selv om vi ikke liker å si det, er det nokså åpenbart at på herresiden kan Norge aldri nå toppen internasjonalt.

Vi har nylig sett triumfer Tora Berger og Marit Bjørgen. I desember i fjor ble norske håndballkvinner verdensmestere etter å ha slått Frankrike i finalen. Vi ser gjentatte eksempler på at norske kvinner er i verdenstoppen i sine idretter, dersom de får den støtten de behøver og fortjener.
Fotballjentene får dessverre ikke denne støtten. Sportens status i Norge er lav, og Jenteløftet som Fotballforbundet lanserte for over fire år siden for å bedre situasjonen, har mislyktes.
Min introduksjon til kvinnefotball skjedde under VM i Tyskland i fjor sommer med en fantastisk folkefest og 70 000 på tribunen. Dét var ett eksempel på hva man kan få til dersom man er villig til å satse. Et annet er svenskenes satsing. Mens tilskuertallet i den svenske kvinneserien var over 120 000 i fjor, var tallet i Norge under 30 000. Alle sportsinteresserte nordmenn burde gremmes over at svenskene slår oss.

Hvis statusen til kvinnefotballen skal heves, må det satses. For å snakke Finansavisens språk, så er norske herreklubber overpriset, mens kvinneklubbene er underpriset. Utnytter man denne feilprisingen, vil det komme alle til gode.

Arne Westeng
Adm.dir.
Bayerngas Norge AS, hovedsamarbeidspartner til Røa Dynamite Girls
Updated