Bayerngas Norge

Go to content

Øglebesøk i Bayerngas

Released - Last updated

Bayerngas har i 2012 vært en av hovedsponsorene for utgraving av øgler på Svalbard. Onsdag 19 desember kom lederen for utgravningene, Jørn Hurum, for å fortelle om hva de har funnet.

_julefest-493-800x533


julefest-476
Bayerngas hadde invitert ansatte og familier til foredrag om øgleutgravingene med derpå følgende julemiddag. For å få perspektiv på de funnene som var gjort, hadde Naturhistorisk museum også bidratt med en modell av en pliosaur i naturlig størrelse. Denne ble blåst opp i kantinen etter foredraget til stor glede for alle barna.


Hurum fortalte at Svalbard er et eldorado for øglegravere siden det finnes mange fossiler og ingen vegetasjon som dekker disse. Når området i tillegg er så værhardt at opp til 5 cm av fjellet kan forvitre i løpet av et år, kommer mange nye fossiler til syne fra ett år til neste. Ulempen er selvfølgelig at området ligger langt mot nord og ikke er særlig gjestmildt.

Utgravingene har foregått i åtte sesonger i august, som er den varmeste sommermåneden. Maksimumstemperaturen er likevel bare 10 grader og er det pent vær, som ikke hender så ofte, er det midnattssol og ingen forskjell på dag og natt. Er det dårlig vær kan det være tåke og nedbør som lett kan føre til at man våkner til 10 cm nysnø. Når det i tillegg er slik at man bor i telt med lite tilgang til rent vann og varme, arbeider i våte klær i leire hele dagen og i tillegg har utedo en god gåtur av gårde, med mulighet for isbjørnbesøk, sier det seg selv at det ikke er noen komfortabel oppgave å grave ut øgler.
julefest-501
De funnene som er gjort har vekket internasjonal oppsikt og blitt til hovedsak i History Channel og førstesideoppslag i New Scientist. Til og med Bayerngas-ansatte og dere familier lot seg imponere, ikke bare over funnene, men også den frivillige og gratis innsats mange har gjort for å grave ut fossilene.
Updated